abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    včera 14:55 | IT novinky

    Před 70 lety, 7. června 1954, ve věku 41 let, zemřel Alan Turing, britský matematik, logik, kryptoanalytik a zakladatel moderní informatiky.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 8
    včera 11:44 | Zajímavý software

    NiceGUI umožňuje používat webový prohlížeč jako frontend pro kód v Pythonu. Zdrojové kódy jsou k dispozici na GitHubu pod licencí MIT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 10:55 | Nová verze

    Open source platforma Home Assistant (Demo, GitHub, Wikipedie) pro monitorování a řízení inteligentní domácnosti byla vydána ve verzi 2024.6. Z novinek lze vypíchnout lepší integraci LLM (OpenAI, Google AI, Ollama) nebo podporu Matter 1.3.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 20:55 | IT novinky

    IKEA ve Spojeném království hledá zaměstnance do své nové pobočky. Do pobočky v počítačové hře Roblox. Nástupní mzda je 13,15 liber na hodinu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 10:44 | Zajímavý článek

    Alyssa Rosenzweig se v příspěvku na svém blogu Vulkan 1.3 na M1 za 1 měsíc rozepsala o novém Vulkan 1.3 ovladači Honeykrisp pro Apple M1 splňujícím specifikaci Khronosu. Vychází z ovladače NVK pro GPU od Nvidie. V plánu je dále rozchodit DXVK a vkd3d-proton a tím pádem Direct3D, aby na Apple M1 s Asahi Linuxem běžely hry pro Microsoft Windows.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 35
    6.6. 01:00 | Nová verze

    Byla vydána (𝕏) květnová aktualizace aneb nová verze 1.90 editoru zdrojových kódů Visual Studio Code (Wikipedie). Přehled novinek i s náhledy a animovanými gify v poznámkách k vydání. Ve verzi 1.90 vyjde také VSCodium, tj. komunitní sestavení Visual Studia Code bez telemetrie a licenčních podmínek Microsoftu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    6.6. 00:44 | Nová verze

    Byla vydána (Mastodon, 𝕏) nová verze 2024.2 linuxové distribuce navržené pro digitální forenzní analýzu a penetrační testování Kali Linux (Wikipedie). Přehled novinek se seznamem nových nástrojů v oficiálním oznámení.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 16:44 | IT novinky

    Počítačová hra Tetris slaví 40 let. Alexej Pažitnov dokončil první hratelnou verzi 6. června 1984. Mezitím vznikla celá řada variant. Například Peklo nebo Nebe. Loni měl premiéru film Tetris.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 10
    5.6. 10:44 | Nová verze

    MicroPython (Wikipedie), tj. implementace Pythonu 3 optimalizovaná pro jednočipové počítače, byl vydán ve verzi 1.23.0. V přehledu novinek je vypíchnuta podpora dynamických USB zařízení nebo nové moduly openamp, tls a vfs.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    5.6. 10:22 | Nová verze

    Canonical vydal Ubuntu Core 24. Představení na YouTube. Nová verze Ubuntu Core vychází z Ubuntu 24.04 LTS a podporována bude 12 let. Ubuntu Core je určeno pro IoT (internet věcí) a vestavěné systémy.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    Rozcestník

    Jaderné noviny 252

    11. 3. 2004 | Robert Krátký | Jaderné noviny | 4506×

    Podpora souborového systému FAT. Podpora UDF zápisu na DVD a CD pro 2.6. Distribuce Netwosix 1.0 vydána s jádrem 2.6.1. FAQ pro vstupní ovladače ve 2.6.

    Do konference přišlo celkem 889 emailů, nejvíce jich poslali Greg KH, Timothy Miller a Vojtěch Pavlík.

    Podpora souborového systému FAT, 17 e-mailů

    26. led - 1. úno

    Frodo Looijaard napsal:

    Vydal jsem novou verzi svého patche pro FAT filesystémy staršího stylu. Najdete jej na: http://debian.frodo.looijaard.name/.

    Některé starší implementace FAT standardu označují konec indexu souborů v adresáři vložením názvu souboru začínajícího bajtem 00. Všechny položky za ním by měly být ignorovány, i když nejsou označené jako smazané.

    Tento patch doplňuje parametr `oldfat' pro mount FAT filesystémů. Bez něj by 'ls' na starém FAT systému vypsalo spoustu nesmyslů složených jak ze smazaných, tak náhodných položek.

    Když nepoužijete parametr `oldfat', měly by FAT filesystémy fungovat stejně jako dříve. Dával jsem velký pozor, aby původní FAT ovladač zůstal nezměněn a nevznikly tak problémy. Vlastně by ten patch asi šel trochu optimalizovat, ale radši jsem ho ponechal co nejbezpečnější.

    Normální FAT by mělo být rovněž možné připojit s parametrem `oldfat'. Čas od času to dělám s několika lokálními Win98 filesystémy a nebyly s tím žádné potíže. Ten parametr jsem vlastně zavedl jen proto, aby zůstaly obě části kódu striktně odděleny.

    V následující diskuzi H. Peter Anvin a Hirofumi Ogawa vyvrátili, že by se jednalo o chování starších implementací FAT standardu. Ve skutečnosti je to součást specifikace. Problémem je, že DOS se specifikacemi tak docela v některých případech neřídí...

    Hirofumi navíc našel v patchi nějaké chyby, takže Frodo vydal patch nový, který je opravoval. Zároveň pozměnil název parametru z 'oldfat' na 'epoc', protože jeho patch neřešil problémy starých FAT systémů, ale pouze těch, které používá EPOC (Psion). A protože Hirofumi nechtěl v tuto chvíli patch začleňovat do standardního ovladače, nabídl se, že jej bude spravovat samostatně.

    Podpora UDF zápisu na DVD a CD pro 2.6, 6 e-mailů

    28. led - 30. led

    Stephen Anthony se zeptal na stav podpory UDF zápisu na DVD a CD média. Konkrétně na podporu postupného zápisu, aby ta média fungovala jako pevné disky. Jeremy Jackson navrhl: Hledej na Google packet-patch. Mám to už asi 9 měsíců, i když to moc nepoužívám. Také to moc nefunguje s Adaptec/Roxio direct-CD. Stephen odpověděl, že tohle řešení je jen pro kernely 2.4, zatímco on hledá něco pro 2.6. Peter Osterlund pomohl: Patche pro 2.6 jsou zde: http://w1.894.telia.com/~u89404340/patches/packet/2.6/.

    Distribuce Netwosix 1.0 vydána s jádrem 2.6.1, 2 e-maily

    31. led

    Vincenzo Ciaglia napsal:

    S potěšením oznamuji vydání Linux Netwosix 1.0, který běží s jádrem 2.6.1. Vypadá to na první distro s tímto jádrem. Vkládám do tohoto kernelu naděje. Linux Netwosix je mocná a optimalizovaná linuxová distribuce pro servery. Díky své rozsáhlé kolekci na bezpečnost zaměřeného software může být také použita pro speciální nasazení na otestování průniků. Byla vytvořena pro potřeby každého sysadmina, je lehká, přenositelná a vysoce konfigurovatelná. Naší filosofií je dát sysadminovi velkou svobodu při konfiguraci. Jen tak mohou nastavit stabilní serverový stroj. Linux Netwosix má také výkonný systém portů +(Nepote) podobný xBSD systémům, ale pružnější a použitelnější.

    Najdete zde: http://www.netwosix.org/announce.html

    FAQ pro vstupní ovladače ve 2.6, 32 e-mailů

    1. úno - 2. úno

    Vojtěch Pavlík zaslal::

    Časté problémy se vstupními ovladači ve 2.6 (a jejich řešení):

    Problémy:

    Jak získám seznam vstupních zařízení v systému?
    Jak mohu ověřit, jestli vstupní ovladače správně nalezly má zařízení?

    Řešení:

    'cat /proc/bus/input/devices' a 'dmesg' jsou vaši přátelé. První vypíše všechna zařízení, o kterých vstupní kód ví, společně s jejich vlastnostmi. Druhé zobrazí zprávy vypisované při startu počítače. Tak můžete získat představu o případných chybách během vyhledávání zařízení.

    Problémy:

    I když kliknu pouze jednou, myš provede dvojité kliknutí.
    Moje rolovací kolečko posouvá o dva řádky místo jednoho.
    Myš se pohybuje příliš rychle.

    Řešení:

    Zkontrolujte konfigurační soubor XFree86.

    Pravděpodobně tam máte dva záznamy "mouse", z nichž jeden ukazuje na /dev/psaux a druhý na /dev/input/mice, aby vám fungovala pod 2.4 jak PS/2, tak USB myš.

    2.6 používá vstupní [input] subsystém jak pro PS2, tak pro USB, takže obě zařízení budou hlásit události od obou myší, což způsobuje zdvojené události.

    Odstraňte bud záznam /dev/psaux nebo /dev/input/mice - podle toho, co vám více vyhovuje kvůli kompatibilitě s 2.4, kdybyste se chtěli k 2.4 někdy vracet.

    Problémy:

    Kolečko myši nefynguje v X.
    Myš Logitech (MousManPS/2) přestala v X fungovat.
    V X mi nefungují speciální tlačítka.

    Řešení:

    Zkontrolujte konfigurační soubor XFree86.

    Ověřte, jestli máte protokol myši nastaven na "ExplorerPS/2", protože 2.6 kernel to aplikacím exportuje bez ohledu na skutečný typ myši.

    Ověřte, jestli máte položku "ZAxisMapping 4 5".

    Ověřte, jestli máte položku pro remapování speciálních tlačítek nad 5.

    Problém:

    Kernel hlásí:
    atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x7a on isa0060/serio0).
    atkbd.c: This is an XFree86 bug. It shouldn't access hardware directly.

    Řešení:

    No, kernel míní to, co říká. XFree86 při startu pánovitě přistupuje k registrům řadiče klávesnice. To není správné, protože to může způsobit konflikt s kernelem, který ty registry v tu chvíli také používá. Kernel si toho všimne a postěžuje si. Ve většině případů to nijak nevadí.

    Takže pokud nejste vývojář XFree86 a nemůžete opravit X, ignorujte tu zprávu.

    Problém:

    Výše zmíněnou zprávu dostávám, i když nepracuji s X.

    Řešení:

    Jiná aplikace (například kbdrate) pravděpodobně přistupuje k řadiči klávesnice. To může způsobit stejnou zprávu.

    Opravte svou aplikaci/utilitu nebo zprávu ignorujte.

    Problém:

    Multimediální klávesy vůbec nefungují a místo toho způsobují zprávy jako:

    atkbd.c: Unknown key pressed (translated set 2, code 0x83 on isa0060/serio0).
    atkbd.c: Use 'setkeycodes e003 <keycode>' to make it known.
    atkbd.c: Unknown key released (translated set 2, code 0x83 on isa0060/serio0).
    atkbd.c: Use 'setkeycodes e003 <keycode>' to make it known.

    Řešení:

    Udělejte to, co kernel říká. Použijte utilitu setkeycodes s doporučenou hodnotou scncode. Hodnotu keycode najdete v /usr/include/linux/input.h. Je tam seznam všech definovaných linuxových keycodů.

    Pak můžete funkčnost klávesnice ověřit pomocí programu evtest:

    evtest /dev/input/event#

    Kde # je číslem vstupního zařízení, které je vaše klávesnice.

    Problém:

    setkeycodes odmítá fungovat s keycody nad 127.

    Řešení:

    Nainstalujte čerstvou verzi balíku kbd a rekompilujte s jádrem 2.6.

    Problém:

    Ok, evtest všechno ukazuje správně, ale v XFree86 mi ty klávesy vracejí špatné keysym.

    Řešení:

    Ačkoliv se jádro 2.6 snaží používat "standardní" scancody co nejvíce, u všech kláves to možné není.

    Dobrým řešením je úprava definice klávesnice XKB tak, aby odpovídala scancodům, které lze získat pomocí 'showkeys -s' (po vyřešení předchozího problému, kdy klávesy v evtest fungují).

    Lepším řešením by bylo napsat definici klávesnice pro 2.6 kernel, protože scancody jsou pro všechny druhy klávesnic stejné, bez ohledu na hardware. Tomu se říká hardwarová abstrakce.

    Ideálním řešením by bylo, kdyby X používaly protokol událostí. Pokud jsi vývojář XFree86, mohl bys to zvážit.

    Problém:

    PC Speaker už v 2.6 nepípá.

    Řešení:

    Povolte ho při konfiguraci jádra. Jděte do Drivers->Input->Misc->PC Speaker.

    Problém:

    Synaptics touchpad pozbyl schopnosti "klepnout pro kliknutí, rolování, atd."

    Řešení:

    Jednoduchým řešením je předat kernelu při startu na příkazové řádce psmouse.proto=imps nebo proto=imps při natahování modulu psmouse. To navrátí chování, které bylo v 2.4.

    Lepším řešením je stáhnout nový Synaptics ovladač pro XFree86, který se vstupními ovladači hezky spolupracuje. Stahujte odsud:

    http://w1.894.telia.com/~u89404340/touchpad/index.html

    To vám umožní chování touchpadu doprodrobna nakonfigurovat a budete mít k dispozici všechny jeho funkce, včetně rozpoznání dlaně, apod.

    Pokud byste chtěli, aby to fungovalo i v konzoli, aktualizovaný GPM balík najdete zde:

    http://www.geocities.com/dt_or/gpm/gpm.html

    Problém:

    Když přepnu KVM, PS/2 myš se zblázní.

    Řešení:

    Použijte parametr kernelu psmouse.proto=bare nebo proto=bare při natahování modulu psmouse.

    Problém:

    Dostávám následující zprávy:

    psmouse.c: PS/2 mouse at serio0 lost synchronization, throwing 2 bytes away.

    Řešení:

    Zkontrolujte kabílek od myši. Pokud se to stává při pohybu myší určitým směrem, opravte kabílek nebo vyměňte myš.

    Zkontrolujte nastavení kernelu a harddisku. Ta zpráva se také může objevit, pokud je přerušení myši zpožděno o více než půl vteřiny. Zapněte DMA pro harddisk a CD-ROM. Vypněte applet monitorující ACPI/APM baterii. Zkuste vypnout ACPI a škálování frekvence. Ujistěte se, že vám dobře běží čas - při škálování frekvence to bývá často nespolehlivé. I pokud používáte jako zdroj hodin ACPI PM Timer - ve skutečnosti to často vede ke zmíněnému problému.

    Problém:

    Automatické opakování klávesnice není tak svižné jako v řadě 2.5.

    Řešení:

    Použijte při startu parametr kernelu atkbd.softrepeat=1 nebo softrepeat=1 při natahování modulu atkbd. To povolí interní jaderné generování opakování, které je mnohem pružnější, a umožňuje vyšší rychlosti opakování a kratší prodlevy opakování než sama klávesnice.

    Problém:

    Když použiji atkbd.softrepeat, nefunguje kbdrate.

    Řešení:

    Nainstalujte čerstvou verzi balíku kbd. Rekompilujte na 2.6.

    Problém:

    Všechno jsem to pročetl a vůbec mi to nepomohlo.

    Řešení:

    Buď ani žádný problém nemáte, takže nemohl být zmíněn, nebo je to něco, co se moc často nevyskytuje, a proto to není v seznamu. Zkuste kontaktovat autora/správce ovladače, konferenci kernelu nebo problém zadejte do bugzilly linuxového kernelu.


    V originálu Kernel Traffic 252 vyšla navíc ještě tato témata:

    Tento článek vychází ze seriálu Kernel Traffic (http://kt.zork.net) a je zveřejněn pod licencí GPL verze 2.
           

    Hodnocení: 40 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Jiří Svoboda avatar 11.3.2004 16:07 Jiří Svoboda | skóre: 37 | blog: cat /dev/mind | Prostějov
    Rozbalit Rozbalit vše Drobna poznamka
    Z vety koncici: "...protože jeho patch neřešil problémy starých FAT systémů, ale pouze těch, které používá EPOC (PalmOS)." vyzniva, jakoby EPOC mel neco spolecneho s PalmOS. To jsou ale dva naprosto odlisne operacni systemy! Dival jsem se i do originalu, tam tenhle nesmysl neni, byl tedy evidentne pridan az pri prekladu.
    Prekladajici chtel zrejme doplnit, ze EPOC je OS pouzivany v kapesnich zarizenich.
    Jinak moc dekuji Robertovi za preklad, jaderne noviny ctu moc rad. Jen tak dal! :-)
    11.3.2004 16:13 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Drobna poznamka
    Díky za upozornění. Skutečně je to nesmysl. V té závorce mělo být "Psion". Už jsem to opravil.
    12.3.2004 10:36 Ferda Mravenec
    Rozbalit Rozbalit vše Spekaer
    To vypnutelné pípání PC speakru považuji za výhodu. Co tam ale nebylo zmíněno (asi v anglickém originálu), že je-li speker kompilován jako modul, musí se natáhnout: 'modprobe pcspkr'. A když chcete spaker vypnout: 'rmmod pcspkr'.

    Nevíte někdo, jak to zapínat a vypínat, když je to zakompilované (třeba nějak pomocí /proc)?
    12.3.2004 19:18 Marcel Šebek | skóre: 21 | blog: c
    Rozbalit Rozbalit vše Spekaer
    Pipani pri automatickem dokoncovani v bashi se da vypnout zapsanim set bell-style none do /etc/inputrc.
    Real programmers don't comment their code. If it was hard to write, it should be hard to read.
    13.3.2004 13:37 skim
    Rozbalit Rozbalit vše Spekaer
    To sice ano, ale milion dalsich programu bude pipat, takze to neni spravne reseni..
    15.3.2004 17:46 Honza Houštěk | skóre: 18
    Rozbalit Rozbalit vše Spekaer
    Zapinani a vypinani neceho pomoci nahravani a odstranovani kerneloveho modulu je dost drasticky zpusob, kteremu bych se na systemu, na kterm mi jen trochu zalezi, zdaleka vyhnul.

    Jak to udelat normalne nevim, ale nevidel bych moc velky rozdil mezi tim, zda to je jako modul, nebo staticky.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.